Leer omgaan met een 3D printer

Cursus 3D printen

Je hebt er vast wel eens van gehoord, 3D printen is in opkomst en ook voor de gewone burger nu beschikbaar. Onlangs is het eerste huis gebouwd, wat geprint is door een dergelijke printer. In principe kun je een digitaal bestand omzetten naar een tastbaar object, met een bepaalde technologie wordt dit mogelijk gemaakt. Bij een cursus 3D printen leer je hier meer over, er wordt een object gecreëerd wat door opeenvolgende lagen van filament tot een object wordt gevormd. Je moet iedere laag eigenlijk zien als een dun gesneden horizontale doorsnede van het object. Heb je thuis een 3d printer dan kun je er leuke kleine objecten mee printen, die je thuis kunt gebruiken of voor de sier neer kunt zetten.

Cursus 3D printen

Natuurlijk kun je niet zonder ontwerp wanneer je een object wil laten printen met de 3D printer, je kunt dit maken met de software van een printer of met behulp van een 3D scanner wat een digitale kopie kan maken van een object. De scanner maken gebruik van verschillende technologieën om een 3D model weer te geven, het object kan worden gekopieerd en omgezet worden naar een digitaal bestand. De software zorgt ervoor dat je op je beeldscherm precies kunt volgen wat de scanner doet. 3D scanners heb je ook in verschillende uitvoeringen, sommige modellen hebben een draaiend platform waar je het object op moet zetten. Het is mogelijk om het object aan te passen, of direct te printen.

Van het model naar het echte printen

Je kunt een model niet zomaar printen, bij een cursus 3D printen leer je ook dat je een model eerst moet voorbewerken voor je deze kunt printen. In dure termen wordt dit Slicing genoemd, met de speciale slicing software kun je het object verdelen in duizenden horizontale lagen. Je kunt met de software ook diverse instellingen instellen, zoals de snelheid van de printer maar ook de resolutie en invulling van de print. Is het model gesliced dan kan deze worden ingeladen in de printer, op verschillende manieren kun je dit doen zoals via USB of wifi. Is het bestand geupload dan wordt deze laag voor laag uitgeprint tot het object volledig klaar is. Niet iedere printer maakt gebruik van dezelfde technologie voor het printen.

Ondanks dat niet iedere printer gebruik maakt van dezelfde technologie, is de wijze van printen wel hetzelfde. Laag voor laag wordt er geprint, tot het uiteindelijke object helemaal compleet is. Tegenwoordig wordt de techniek van het 3D printen al in verschillende markten gebruikt, in de archeologie bijvoorbeeld wordt de techniek gebruikt voor het repliceren van oude artefacten. Wereldwijd zal er in de toekomst steeds vaker gebruik gemaakt worden van 3D printen, het eerste huis is er al en wie weet wat er allemaal nog zal volgen in de toekomst op dit gebied. In de medische industrie en de tandheelkunde wordt er ook al veel gebruik van gemaakt, het is een eenvoudige en voordelige manier om objecten te kopiëren of helemaal opnieuw te kunnen ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *